Guten Appetit

niedziela, 6 grudnia 2015

Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami


Zapraszam na aromatyczne, pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, ponieważ ograniczają się jedynie do wymieszania składników. Nie ma tu potrzeby odzielnego ubijania piany.
Proste i pyszne za sprawą dodatków - przyprawy piernikowej orzechów włoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry jakie ostatnio jadłam. Możesz przygotować od razu podwójną porcję, bo odgrzewane są jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie.

Składniki na 6 sztuk:
1 czubata szklanka mąki orkiszowej
(pół/pół 630 z pełnoziarnistą) 170 g 
niecała szklanka mleka - 150 ml
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 jajko
szczypta soli
40 g orzechów włoskich
40 g rodzynków

Wykonanie:
  • wszystkie składniki wymieszać rózgą miksera. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i rodzynki. Odstawić przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinę
  • piec w nagrzanej, lekko posmarownej masłem gofrownicy wg wskazań instrukcji. U mnie 2,5 minuty
  • posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)
                                                               SMACZNEGO !

8 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No takiego przepisu na gofry to nie mam. Zaraz zapisuje;-). Piernikowe i w dodatku z orzechami. To dopiero smak;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry zawsze kojarzą mi się z latem, ale w takiej odsłonie mogą być też wspomnieniem świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Piernikowe to wyłącznie świąteczne skojarzenie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)